Grønnegade 15,

3400 Hillerød.

Telefon 72 32 68 20

 

 

 

Farvel til krammet?

Krammet, knuset eller omfavnelsen er en vigtig del af GrønnegadeCentrets image. ”Alle bør få 4 kram om dagen”

hed det tidligere, og i Centerbladet fra 2016 står beskrevet hvordan forskere har fundet frem til at mennesket har brug for mindst 4 kram om dagen; det vil påvirke os så det styrker immunforsvaret, forbedrer sportspræstationer, dæmper stress, øger selvtilliden, styrker hjertet og virker som chokolade!

Coronaen har nu tvunget alle danskere til nye hilse måder, og håndtrykket og krammet må vige for mindre risikofyldte hilse måder.

Håndtryk er ”den rigtige måde” at hilse på andre mennesker. Tænk bare på al den snak der har været om at ”nye” danskere, dem der fik tilkendt dansk statsborgerskab, skulle hilse med hånden til kommunens borgmester, ellers kunne de ikke blive danske statsborgere. ”Sådan gør vi i dette land”, var der flere partier i Folketinget der gav udtryk for, og det kom så langt at uden håndtryk kunne du slet ikke blive dansk! Det er nu virkelig at gøre for meget ud af det efter min mening.

Vi krammer ikke bare i familien og lidt diskret, som vi gjorde tidligere, nej det er blevet helt almindeligt i det offentlige rum, i skolen, på uddannelsen, i foreninger, til møder, ja, selv folk som vi møder for første gang, krammer vi - eller krammede vi, for her under coronaen har Sundhedsstyrelsen anbefalet os at undgå kys, kram, omfavnelser og at give hånd til hinanden.

Der er opstået forskellige fantasifulde måder at hilse på: Albuestødet hvor man støder albuen mod den andens albue, fodbump hvor du støder din fod ind i den andens fod, håndfladerne mod hinanden i en yogahilsen eller bare de gammelkendte: et klap på skulderen, øjenkontakt og et Hej. Den fineste gestus synes jeg, er et lille nik mens man lægger hånden på sit hjerte for at hilse på den anden.

I takt med at flere og flere er vaccinerede og smitten i samfundet falder, vil nogle af krammene formentlig komme tilbage. Mange ældre får meget lidt berøring i det hele taget, så vigtigt og dejligt for dem der gerne vil have kram og savner krammet. Andre som måske altid har følt krammet som lidt anmassende og ikke rigtig bryder sig om fremmede så tæt på, vil være godt tilfreds med at kram ikke igen bliver den automatreaktion, som det har været i mange år. 

Coronaen er stadig iblandt os, vi skal lære at leve med den, så de gode vaner med at holde afstand, hvor vi kan og ikke give kram til alle, det fastholder vi her i GrønnegadeCentret.  Men hvad så med alle de gode ting som krammet gør? kan du spørge. Forhåbentlig har de fleste et barn, et barnebarn, en god ven eller en god nabo, som vi kan få et kram af i ny og næ, for helt at undvære et godt kram, det er faktisk rigtig svært!                                                                                       Else Flydal

 

 

Udskriv Email