Grønnegade 15,

3400 Hillerød.

Telefon 72 32 68 20

 

 

 

Søgårdsstyrkens kamp

 

 

Foredrag om Søgaardstyrkens kamp.

 Torsdag den 19. november 2015

 i GrønnegadeCentret kl. 10 til 12

Om den 9. april 1940:

 

Danske soldater 1940.jpg

 

 

I 75 året for 9. april 1940 får GrønnegadeCentret besøg af tidligere kommandant for Søgaardlejren, pens. oberst Knud V. Lyngtorp som vil fortælle om de danske soldaters kamp i Sønderjylland.  

I de første måneder af 1940 stod det klart, at også Danmarks sikkerheds politiske situation var usikker. Nazityskland førte sig mere og mere aggressivt frem i Europa.

I Danmark havde Hærens sikringsstyrke været indkaldt, men ved udgangen af januar blev de genindkaldte soldater hjemsendt.

Planer for en imødegåelse af et angreb fra Nazityskland forelå i skitseform, men der måtte ikke træffes egentlige forberedelser af nogen synlig art. Man skulle jo helst ikke provokere sine naboer, som man havde en ”ikke angrebspagt” med.

En fynsk bataljon sammensat af mandskabet fra 4. og 5. bataljon blev, som sikringsstyrke, ultimo januar 1940 sendt til Søgaardlejren, der ligger mellem Aabenraa og grænsen til Tyskland. På Søgaard var et kompagni af Fodfolks-pionerkommandoet  indkvarteret.

Disse styrker udgjorde ”Søgaardstyrken”, der den 9. april 1940 var de første enheder, der kæmpede mod de fremtrængende tyske styrker.

Det var en ganske ulige kamp, der kostede 7 faldne og 15 sårede.

Pris kr. 35,- for foredrag samt kaffe/the med brød. Betales ved indgangen.

Arrangør: GrønnegadeCentrets Oplysningsudvalg

Udskriv Email