Grønnegade 15,

3400 Hillerød.

Telefon 72 32 68 20

 

 

 

Slægtsforskning

Hver onsdag formiddag sidder her en gruppe mennesker, der meget koncentrerede og på hver deres computer,

arbejder med slægtsforskning.

Det er nysgerrighed der driver værket når man begynder at dykke ned i familiens historie; hos nogen opstår interessen fordi man bliver interesseret i sine egne forfædres historie: hvor blev de født, hvor gik de i skole, hvor bosatte de sig, hvordan levede de osv., andre bliver fanget af en god historie som bliver genfortalt i familien om onkel Erik der tog til Amerika, om oldemor som vistnok blev gravid med herremanden på den gård hvor hun arbejdede eller Holger der stak af til Australien for at slippe for en kæmpebøde …!

I tv har vi set Forsvundne arvinger eller Sporløs, begge serier hvor vi får lov at følge med i arbejdet med at følge sporene efter familiemedlemmer eller forfædre, og det bliver tydeligt hvor spændende det egentlig er at forsøge at trevle en historie op og finde alle de manglende oplysninger til at lave et komplet stamtræ over familien eller dele af familien.

I GC var det Jane Sommer der i 2014 sammen med Jette Sylvest fik oprettet et slægtforskningshold. Gruppens nu 8 medlemmer arbejder med hver deres familie og på hver deres måde, nogle er mest interesseret i data på familien, andre er mere optaget af de personlige historier. Der er ingen undervisning men man hjælper hinanden når gammeldags skrift skal tydes, når efterforskningen går i stå og man mangler idéer til at komme videre - ligesom man glædes med hinanden når der dukker nye oplysninger op.

Flere har prøvet at arve en stor bunke billeder uden skrift på bagsiden som man så vil forsøge at finde ud af hvem der er på billederne og hvor billederne stammer fra, andre har arvet fotokopier og gamle afskrifter som de forsøger at komme videre med. ”Der går sport i det” og ”det er vanedannende” fortæller medlemmerne; er man på jagt efter en bestemt ting kan man pludselig komme til at bruge mange timer – måske den halve nat på opgaven, men det er det hele værd når man så finder det! Slægtsforskningen foregår ikke kun på GC men i høj grad også hjemme mellem møderne, ja faktisk er det svært at lade være når man nu lige er på sporet af noget!

Da Mikael Guldager kom med i gruppen, blev alt det med computersøgning lettere, for computere er Mikael meget fortrolig med, og computeren er det centrale værktøj både til at søge og også til at samle det materiale der findes. Oplysninger fås fra Folketællinger, som tidligere afholdtes hvert 4. år, fra kirkebøger og først i 1968 kom Det Centrale Personregister, vores CPR nummersystem, som er meget hjælpsomt i forhold til at finde oplysninger.

Der findes flere hjemmesider der hjælper i arbejdet med at generere et slægtstræ, den ene ”MyHeritage” fik jeg selv lyst til at prøve, jeg skrev min mors navn og fluks kom der 21 optegnelser! Wauw … Ja så blev jeg nysgerrig!

Slægtsforskning er en spændende interesse, som klart kan anbefales:

  • man får sine egne små og store succeser efterhånden som man finder sammenhænge og forklaringer
  • børn, børnebørn og familie i øvrigt er glade for at få kendskab til den slægtshistorie man finder frem
  • måske får man kontakt med mennesker hvis eksistens man ikke tidligere kendte
  • alle kan være med, for arbejdet er på ingen måde fysisk krævende
  • psykisk er det udfordrende og holder hjernen i gang!

                                                                                                                                                                   Else Flydal

Udskriv Email